Wednesday, 22 November 2017

Cara mengatasi masalah kaki kejang semasa mengandung

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua

Alhamdulillah dan tahniah atas kehadiran orang baru dalam keluarga anda ^⌣^





Semoga anda dan bayi anda sihat selalu..

Walau pun kehamilan adalah sesuatu yang indah, namun ada sesetengah kaum ibu yang mengalami masalah semasa hamil.
Antara masalah yang sering dihadapi adalah masalah kejang kaki semasa hamil.

Kadang-kadang sampai menangis dibuatnya!!
Sakit sangat!!

Jadi,untuk entri ini saya nak kongsikan beberapa tips atau cara mengatasi masalah kejang kaki semasa hamil.



💖Tinggikan kaki anda semasa tidur
- Yang ni akan dapat membantu pengaliran darah yang bagus ke bahagian anggota bawah

💖 Pakai stoking khas semasa hamil
- haaa.. yang stoking ni boleh beli di mana-mana sahaja farmasi berdekatan. Stoking ni perlu betul ukurannya k..pastikan ibu-ibu beli saiz yang bersesuaian untuk mendapat kesan yang optimum.

💖Sentiasa buat senaman ringan atau stretching otot betis anda
- selalunya betis yang kejang kan...apabila kita selalu buat stretching, inn sha allah dapat mengurangkan risiko dapat kejang kaki ni.

💖Pastikan minum air kosong yang mencukupi setiap hari
- Setiap hari kita perlukan lebih kurang 3 liter air kosong sehari. Dengan adanya air yang mencukup dalam badan, maka keseimbangan bendalir dan mineral dalam badan akan terjaga.

💖Ambil supplemen kalsium
- Yup....kalsium memang wajib untuk ibu-ibu. Tidak mengira ketika hamil, berpantang, menyusu atau untuk keperluan seharian.Kalsium ni berfungsi dalam pergerakan otot dalam badan kita. Jika badan kita kekurangan kalsium maka mudah lah kita menghadapi masalah kejang kaki ini.




Yang ni adalah Ostematrix Shaklee di mana ia mengandungi kalsium, magnesium dan juga aktif Vitamin D. Ketiga-tiga elemen ni sangat penting untuk penyerapan dan keseimbangan kalsiun dalam badan kita😊

Keperluan sehari kalsium untuk para ibu adalah 1200mg sehari. Menyamai Ostematrix Shaklee untuk satu hidangan👍


Ibu-ibu juga boleh mengamalkan Set Prenatal Shaklee yang lengkap dengan multivitamin, Vitamin C, Vitamin B, kalsium, Omegaguard untuk kesihatan dan kekal bertenaga semasa hamil😉😉

Untuk entri berkenaan Set Kehamilan Shaklee, boleh baca DI SINI






Untuk order, boleh hubungi saya di 013-9237131

Sehingga berjumpa lagi


Baca lebih lanjut KEISTIMEWAAN DAFTAR AHLI SHAKLEE DI SINI


Nurul Nurasikin Othman
013.923.7131

Tuesday, 31 October 2017

My Journey in Shaklee...Titik Permulaanku..

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Setelah lama tak update, hari ni nak buat entry yang lain sedikit sempena closing Oktober 2017 ni.

Hari ni nak cerita perjalanan saya dalam Shaklee ni.
Pejam celik pejam celik dah dekat 3 tahun lebih berkecimpung dalam Shaklee.
Mestilah ada up and down kan..
Bermula dengan lancar dan sokongan penuh dari rakan-rakan. Masa mula-mula berkecimpung tu, saya di Kota Bharu. Best nye sebab ada cawangan Shaklee di Kota Bharu.Senang nak update dan top up stok kalau ada kekurangan.
Bila ada cawangan ni senang, setiap bulan ada aktiviti ceramah kesihatan dan juga Business Sharing dari Shaklee.Tinggal nak pergi ke tidak je.

Jadi, di Kota Bharu saya mudah naik rank ke Supervisor dengan mudah. Alhamdulillah!!

Di Kota Bharu juga saya belajar buat blog ni...bermula dari zero!
Sekarang Alhamdulillah...boleh la sebagai beginner kan...
Inn Sha Allah akan lebih pertingkatkan lagi..kawan-kawan doakan saya ye!

Lepas dapat berpindah ke tempat sendiri...Sarawak Tanah Air ku...
Memang banyak cabaran.
Pertamanya tidak ada cawangan Shaklee di sini!
Rata-rata orang Sarawak ni nak ready stock dan COD..fuh!
nak tak nak memang kena lah simpan stok sedikit demi sedikit.
Mula buat fanpage...register instagram..
Alhamdulillah..sekarang orang cari kita tak putus-putus..
kena jadi kaki jalan jugak la sebab nak COD hihihihi...tapi takpe..boleh kenal-kenal bila bagi barang face-to-face kan...

Untung orang Kota Kinabalu, Sabah...sebab ada cawangan di sana. Harap-harap ada lah satu di Sarawak nanti ye!

Cawangan Shaklee Kota Kinabalu


Untuk kelas-kelas Shaklee sangat limited sebab Sarawak ni luas huhuhuhuhu...saya kat Kuching (masa tu)..kebanyakan kelas dibuat di Bintulu atau Miri.Cuma masa tertentu saja dibuat di Kuching.
tapi Alhamdulillah sebab kelas-kelas ilmu dan kelas coaching secara online melalui whatsapp dan fb group tak putus-putus...

Sekarang dah berpindah ke Bintulu..alhamdulillah sempat juga menghadiri kelas Shaklee di sini

Kelas Shaklee di Bintulu




dari situ lah saya tetap konsisten dan bertahan...dan customer pun alhamdulillah tak putus-putus..
Berjaya juga dijemput untuk ke Bussines Leader Conference februari lepas



Inn Sha Allah dengan usaha, sokongan kawan-kawan dan berkat dari Allah saya akan terus maju dalam Shaklee ni..amin!

Jangan segan dan malu untuk hubungi saya sekiranya anda ada sebarang pertanyaan mengenai Shaklee..

Sekian dulu dari saya!


Sunday, 5 March 2017

Vitamin untuk pergi haji

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Tahun ini alhamdulillah terpilih sebagai salah seorang pemeriksa bakal jemaah haji. Baru je dengar taklimat Pemeriksaan Bakal jemaah haji di Sibu baru-baru ini. sebenarnya ini kali kedua saya diberi taklimat sedemikian. Bila dengar taklimat tersebut dan diberi gambaran macam mana keadaan di Mekah dan Madinah semasa musim haji, saya memang sangat-sangat lah menyarankan para bakal jemaah haji kita mengambil vitamin sebelum, semasa dan selepas musim haji!

Sebelum itu, untuk anda yang terpilih sebagai bakal jemaah haji musim ini saya ucapkan tahniah atas rezeki kurniaan Allah kepada anda!

Kalau nak tahu..Lebih 80% para jemaah haji dari Malaysia ni berusia lebih 60 tahun...dan daripada jumlah tersebut lebih 80% menghidap pelbagai penyakit kronik..darah tinggi, kencing manis,tinggi kolesterol, penyakit buah pinggang, asma dan sebagai nya. Bayangkan lah dengan suasana sesak dan penuh dengan ramai orang di sana....memang wajib sangatlah para jemaah haji ni mengamalkan supplemen Shaklee sebelum berangkat ke tanah suci.

Bagi anda atau mak ayah atau nenek datuk anda yang bakal menunaikan haji dan menghidap penyakit kronik tu, doktor akan periksa dan pastikan penyakit anda stabil sebelum berangkat pergi. Iye lah..cuba bayangkan..jemaah haji Malaysia dalam 27 000 orang..manakala petugas haji dan kesihatan di sana hanya 250 orang sahaja!kalau penyakit anda tak terkawal...macam mana doktor nak lepaskan anda pergi?Dahla fasiliti kita di sana serba kekurangan...nanti kita juga yang mengigit jari!


makan ubat secara teratur dan ingat nasihat doktor. saya cadangkan ikhtiar dengan Vivix Shaklee untuk apa-apa sahaja penyakit kronik anda kerana di dalam Vivix mengandungi resveratrol dan polyphenols yang akan membaik pulih sel-sel dalam badan anda daripada peringkat sel. Inn sha Allah, pengambilan secara konsisten dapat membantu menstabilkan penyakit anda.

Jangan lupa juga mengambil vitamin yang asas seperti multivitamin vitalea, vitamin C dan juga vitamin B complex untuk kesihatan badan dan pertahanan imun.

Semasa di sana, pastikan minum air kosong dengan secukupnya sebab di tanah suci cuaca nya sangat lah berbeza daripada Malaysia. ..panas dan kering.. Salah seorang penceramah (wakil dari Tabung Haji ) bagitau...ORS atau air garam yang kita selalu buang di malaysia ni..di tanah suci ORS yang mereka buat dalam tong air yang besar tu tak sampai sejam dah habis licin!dahaga sangat!

Bekalkan performance drink Shaklee..selain mampu mengantikan bendalir dan mineral yang hilang dari badan, performance drink perisa oren ini mampu juga mengembalikan tenaga anda.

Nutriferon, garlic dan vitamin C bertindak sebagai perisai imun badan semasa di sana. Tahu-tahu sajalah kan..musim haji berjuta orang ke tanah suci. masa ni lah pelbagai penyakit boleh tersebar dengan cepat.Kita tak nak lah jatuh sakit, menyusahkan orang lain dan tidak mampu menyempurnakan haji dengan sebaiknya!

Bagi mak ayah kita yang selalu sakit badan, sakit sendi ,serta tak mampu berjalan jauh selain mengamalkan Vivix, ambil juga kolagen, ostematrix dan omegaguard untuk kesihatan sendi dan tulang.

Nah..apa tunggu lagi.. hanya beberapa bulan sahaja lagi bulan haji kan kunjung tiba..buat persediaan dari sekarang.
Hubungi saya, bagitau apa yang anda concern dan saya akan bagi cadangan terbaik untuk anda..
Semoga bermanfaat!


Baca lebih lanjut KEISTIMEWAAN DAFTAR AHLI SHAKLEE DI SINI


Nurul Nurasikin Othman
013.923.7131





Saturday, 4 March 2017

ubat untuk darah tinggi


Assalamualaikum dan salam sejahtera
Sejak kebelakangan ni asyik sakit kepala, sakit tengkuk, kebas tangan..Pegi check kat klinik..mak ai…tinggi nya tekanan darah!tapi usia muda lagi..kenapa muda-muda dah ada darah tinggi?
Ha…tu la zaman sekarang..dulu kita kata penyakit darah tinggi ni penyakit orang tua. Sekarang disebabkan zaman dah berubah, gaya pemakanan dan gaya hidup dah berubah makanya sudah tak pelik dah muda-muda dah ada darah tinggi.
Bila dah tinggi darah, nula dah gelabah…takkan lah seumur hidup nak bergantung dengan ubat kan?
Boleh ikhtiar dengan supplemen. Boleh kawal tekanan darah dan pastu inn sha Allah  boleh berhenti  dah makan ubat darah tinggi..yeah!
Saya nak share Set darah Tinggi yang eksklusif dari Shaklee.Bukan setakat boleh membantu mengawal tekanan darah malah taraf kesihatan kita pun menjadi lebih baik
.
OmegaGuard yang eksklusif dari Shaklee diperbuat daripada minyak ikan terbaik dunia mengandungi Omega 3,DHA dan EPA yang mampu menstabilkan tekanan darah. Ada banyak produk minyak ikan di pasaran namun yang tak best nya minyak ikan itu dihasilkan daripada hati ikan. Sedangkan kita tahu yang hati ni tempat buang bahan toksik,

Macam mana dengan Omegaguard Shaklee? Of course hasil daripada keseluruhan ikan yang terbaik di dunia..yeah!

Ostematrik Shaklee yang terdiri daripada kalsium, magnesium dan vitamin D memang sangat bagus untuk mengawal tekanan darah juga. Rentak denyutan jantung lebih stabil, otot-otot salur darah bekerja lebih bagus, saraf-saraf turut berfungsi lebih baik. Gabungan magnesium dan vitamin D menjadikan fungsi kalsium di peringkat yang terbaik!

Dan... sudah pasti ya garlic.. yes...bawang putih! Terkenal sebagai makanan asli dan tradisional pelbagai guna sejak dulu lagi. Terbukti juga mampu mengawalatur tekanan darah supaya menjadi lebih seimbang dan terbaik...!

Jadi,,apa tunggu lagi?

Omegaguard, Ostematrix dan garlic semestinya Set Darah Tinggi pilihan anda!

Hubungi saya sekarang !




Baca lebih lanjut KEISTIMEWAAN DAFTAR AHLI SHAKLEE DI SINI


Nurul Nurasikin Othman
013.923.7131




 

Sunday, 26 February 2017

Ubat untuk gastrik


Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Ramai antara kita ni pengidap gastrik kan..Dan ramai yang tengah cari ubat untuk gastrik..Bukan apa,bila kena serangan gastrik tu aduhai….terbaring je tak dapat nak buat apa.Ada orang kena serangan gastrik masa tertentu saja terutama nya semasa mengandung.

Kalau tak nak kena serangan gastrik pertama sekali kena lah elak daripada pencetus gatrik tu sendiri kan..makan jangan skip.kena makan ikut masa. Atau makan dengan kerap tapi sedikit.

Dah buat semua tu tapi masih kena serangan gastrik? Tapi tak nak bergantung dengan ubat?Apakata cuba supplemen terbaik dari Shaklee untuk masalah gastrik anda

ESP Shaklee ni adalah susu soya, sumber protein terbaik eksklusif dari Shaklee.Apa yang special tentang ESP Shaklee ni? Boleh baca di entry saya DI SINI



ESP Shaklee ni low glicemic index.Bermakna glukos daripada ESP ni di rembes secara perlahan-lahan untuk memberi rasa kenyang dan mengurangkan rembesan asid perut yang berlebihan yang menjadi salah satu punca gastrik.lagi pun, ESP ni mampu meneutralkan asid perut tu menjadikan perut terasa selesa.

Pil kalsium pelbagai guna daripada Shaklee juga mampu mengurangkan rasa sakit gastrik anda tau..Haa..sapa kata pil kalsium Shaklee hanya bagus untuk kesihatan tulang dan sendi saja?

Pil kalsium Shaklee aka Ostematrix Shaklee dilengkapi dengan kalsium, magnesium dan vitamin D.Kalsium bertindak sebagai peneutral asid gastik. Dan kandungan magnesium nya turut bertindak sebagai antacid ( peneutral asid dalam perut). Kalsium dan magnesium juga sangat bagus sebagai bahan pengawal atur paras gula dalam darah


.
Haa…apa tunggu lagi?
Jangan biarkan diri anta terus dihantui dengan serangan gastrik tu!



Baca lebih lanjut KEISTIMEWAAN DAFTAR AHLI SHAKLEE DI SINI


Nurul Nurasikin Othman
013.923.7131


Vitamin terbaik untuk tulang


Assalamualaikum dan salam sejahtera

Hari ni saya nak share macam mana memilih vitamin terbaik untuk tulang..semestinya pil kalsium yang sangat sinonim dengan kesihatan tulang kan!Macam mana nak pilih pil kalsium terbaik untuk mendapat kesan yang optimum?

Rugi lah kan kalau makan pil kalsium tapi kesan tak sebaik yang kita nak kan…
Ramai anda di luar sana yang mengambil pil kalsium terutamanya kaum wanita atas sebab kesedaran untuk kesihatan tulang dan gigi kan..

Tapi…tahukah anda yang pil kalsium yang terbaik perlu ada sekali magnesium dan Vitamin D?
Ha…sebab ketiga-tiga elemen ni perlu ada dan membantu antara satu sama lain untuk berfungsi dengan baik.kalau salah satu tidak ada, maka penyerapan kalsium itu akan kurang.

Sama juga di hospital, kalau seseorang pesakit itu di syaki mengalami kekurangan kalsium, doctor juga akan memeriksa paras magnesium dalam darah mereka. Jika didapati paras magnesium juga rendah, maka doctor juga akan bagi ubat magnesium kepada mereka.

Di sini saya nak memperkenalkan Ostematrix Shaklee iaitu pil kalsium yang terbaik yang mengandungi kalsium,magnesium dan juga aktif vitamin D ( cholecalciferol). Selain daripada 3 bahan utama ni, Ostematrix Shaklee juga ada nutrient lain seperti boron, maganase dan juga zink.



Bahan-bahan ni turut membantu dalam kesihatan tulang dan gigi serta mengurangkan rasa sakit arthritis atau sakit sendi.Juga sangat bagus untuk wanita kerana boron membantu meningkatkan hormone estrogen dan mengurangkan symptom pre menopause.


Bulan Februari 2017 ni Promosi Shaklee Ostematrix Beli 6 PERCUMA 1 atau Beli 2 diskaun 5%.
Jom borong sekarang sebab Ostematrix ni boleh diambil untuk semua peringkat umur tidak kira lelaki atau wanita.

Baca lebih lanjut KEISTIMEWAAN DAFTAR AHLI SHAKLEE DI SINI


Nurul Nurasikin Othman
013.923.7131